26 Temmuz 2009 Pazar

basli basina bir yemek

Artik salata sadece ana yemeklere eslik etmekle kalmiyor, basli basina bir yemek olarak mönülerde bas kösedeki yerini aliyor. Kilolarindan sikayetçi olanlarin ve hafif bir yemek arayanlarin tercihi olan salatanin püf noktasi sos ile malzemenin uyumundan geçiyor. Lezzetli bir salata yapmanin ipuçlarini derledik||Mevsim ne olursa olsun çogu zaman evde `Ne pisirecegim`, öglen yemek molasinda `Bugün ne yesem` telasi hiç bitmez. Bu durum, havalarin sicak oldugu zamanlarda ciddi bir sorun olur. Karniniz zil çalarken, caniniz hiçbir sey yemek istemeyebilir... Ya da bir kaç hafta sonra tatile gideceginiz için form tutmak salata yemek isteyebilirsiniz. Üstelik son yillarda mönülerdeki salata bölümleri de öylesi cazip ki...||Salata yapmak aslinda kolay gibi görünse de, lezzetli bir salata yapmak için malzemelerin birbirleriyle uyumunu iyi bilmek gerekir. Kullanilan malzemeler genellikle çig oldugundan yeceklerin dogal yapisini bozmadan ve baskin tatlari bir araya getirirken oranlarina dikkat etmek lezzetin elbette ki püf noktasidir. Ancak bir baska püf noktasi ise kesinlikle salatanin sosudur. Iyi bir salata için öncelikle salata malzemelerinizin son derece diri olmasi gerekir. Tabii mevsiminde malzemeleri seçmek yine her zaman oldugu gibi önemli... Aromali bitkileri kullanirken mutlaka ana malzeme ve sos ile uyumu düsünülmeli.||ISIN SIRRI SOSUNDA SAKLI||Salata yapmak sabit tarifleri uygulamanizin disinda yaraticiliginiza son derece açiktir. Ancak unutulmamasi gereken tüm malzemenin birbiriyle uyum içinde olmasidir. Sirke veya limonun eksimtrak tadiyla baz olusturacaginiz sos malzemesine kurutulmus sarimsak, kereviz sapi, aci toz biber, hazir satilan salata soslari karistirarak onlarca çesit sos hazirlayabilirsiniz.||Örnegin su dönem tam da zamani olan semizotunun farkli salatalarini yapabilirsiniz. Pisirilmemis olarak bünyesinde barindirdigi protein, demir, potasyum, fosfor, sodyumun yani sira deniz ürünleriyle kiyaslanabilir düzeyde Omega 3 vardir. Lezzetindeki hafif mayhosluk benin en sevdigim salata malzemelerinden biri olmasinda oldukça önemli.||BIRKAÇ DAMLA SIRKE YETER||Topraga yakinligi dolayisiyla salatada kullanacaginiz tüm kisa gövdeli yesillikleri topraklarindan iyice arindirilarak yikanmasi gerekir. Bol suda üç, dört kez birkaç dakika bekletilip, ardindan kuvvetli bir suyun altinda kevgirde yikamak yeterti. Ilk bekletme suyunda kullanabileceginiz birkaç damla üzüm sirkesiyse topraklarin gövdeden ayrilmasina yardimci olur, aklinizda olsun. Aslinda önemli olan hem iyice yikamak, hem de yikarken yapraklara zarar vermemek. Malzemeleri süzgeçte suyu süzülene kadar iyice bekletip biçak vurmadan dograrsaniz salataniz çok daha lezzetli olacaktir. Özellikle semizotu, feslegen gibi metale duyarli yesil yapraklilara hem görüntü, hem de lezzet açisindan kesinlikle biçak degdirmeyin. Ancak nane veya biberiye gibi aromali otlari ne kadar incecik keserseniz aromasinin o kadar fazla olacagini da unutmayin. Feslegen demisken özellikle Istanbul`da, simdi reyhan otu zamani... Aromasi feslegene benzeyen bu otu kullanmanin simdi tam da zamani! Hepinize afiyet olsun.||Semizotu salatasi||Semizotunu bol suyla temizleyip yapraklarini dallarindan elle koparin. Yapraklari süzülmesi için süzgece birakin. Domates ve salataligi dilimleyip bir kenarda bekletin. Sogani piyazlik dograyin. Sarimsagi biraz tuzla havanda dövün. Bir kapta tüm sos malzemesini çirpip semizotu dallarini bu sosla harmanlayin. Salata kasenize önce semizotunu ardindan salatalik ve domatesi ve en son beyaz peynir rendesini koyup servis yapin. Arzu ederseniz üzerini zeytinle de süsleyebilirsiniz.||1 demet semizotu||1 küçük kuru kirmizi sogan||100 gram beyaz peynir rendesi||2 orta boy domates||1 orta boy salatalik||Sosu için||4 yemek kasigi zeytinyagi||1 dis sarimsak||1 büyük limonun suyu||Biraz tuz||Keçi peynirli izgara kabak salatasi||Roka ve marulu yikayin süzgeçte süzülmesi için bekletin. Bu arada kabagi ortadan ikiye bölüp uzunlamasina, yarim santim kalinliginda dilimleyin. Izgarada veya teflon tavada pisirin. Bir servis tabagina yesillikleri serpistirin. Izgara kabaklari ekleyip ceviz ve peyniri serpin. Sos malzemesini iyice çirpip salatanin üzerine ekleyin.||100 gram keçi peyniri||1 orta boy kabak||Yarim demet roka||3-4 yaprak marul||1 yemek kasigi dövülmüs ceviz||Sosu için||2 yemek kasigi üzüm sirkesi||2 yemek kasigi zeytinyagi||Mandalina salatasi||Mandalinalarin kabugunu soyup incecik dilimleyin. Mozerella ve domatesleri de dilimleyerek hazirlayin. Bir servis tabagina önce domates halkalarini, ardindan mozerella peynirini ve mandalina dilimlerini yerlestirin. Üzerine incecik kiyilmis nane yapraklarini serpistirin. Tüm sos malzemesini bir kapta çirpin ve salatanin üzerine düzgün sekilde döküp servis yapin.||2 adet mandalina||1 top suda mozerella peyniri||2 büyük domates||Birkaç yaprak nane||Sosu için||1 yemek kasigi portakal likörü||2 yemek kasigi zeytinyagi||Bir tutam zencefil tozu||Pancarli ton baligi salatasi||PancarlarI soyup dörde bölün. Tuzlu suda haslayin. Sogu-yunca servis tabagina alin, üzerine ton baligi konservesini ekleyin. Bir kapta tüm sos malzemesini çirpin ve salatanin düzgünce dökün. Ince kiyilmis roka yapraklarini serpip servis yapin.||4-5 adet pancar||1 kutu ton baligi konservesi||1 dal biberiye||2 yaprak ince kiyilmis roka||Sosu için||1 yemek kasigi mayonez||1 yemek kasigi yogurt||1 limon||Tuz, karabiber3918658|2008-07-19|Mönüleri anlama kilavuzu'3812807|2008-06-22|Lakerdanin tadina doyum olmuyor'3013767|2008-06-15|Dolma cennetinde yasiyoruz'2925867|2008-06-08|Bir bugday tanesi sofralarda sihir yaratir'2902900|2008-06-01|Serin bir seyler alir misiniz?'2881433|2008-05-25|Izmir'in lezzetleri saymakla bitmez'2857463|2008-05-18|Butik pastanin tadi bir baska'2811318|2008-05-04|Peki ama hangisi daha lezzetli?'2762477|2008-04-20|Italyan yemekleri mi dediniz?'2736377|2008-04-13|Bir dilim pirog bes çayinda iyi gider

Yemek Üretim Makinalari

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder