19 Temmuz 2009 Pazar

japonlar icin yemek bir sanattir

Dünyanin yeme içme merkezi New York, Avrupa`ninki ise Londra`dir bana göre... En yeni trendleri, en begenilen restoran tiplerini, farkli yemekleri, hatta henüz baska yerlerde bilinmezken buralarda son egilimleri izleyenlerin yudumladiklari kokteyl çesitlerini, o kentlerin sayisiz gözde mekânlarinda takip edebilirsiniz. Uzun bir aradan sonra geçtigimiz aylarda üst üste birkaç kez Londra`ya yolculuk yapma firsati buldum. Insan belli bir sürenin ardindan, gittigi yerlerdeki degisimi daha belirgin biçimde fark ediyor. Nitekim Londra`daki en yaygin yemek trendinin Uzakdogu, özellikle de Japon mutfagi oldugu hemen dikkatimi çekti. Japon restoranlarindan kastettigim susi barlar degil. Onlar çok daha önceleri bu kenti ve hatta bütün dünyayi ele geçirmisti.||UCUZ BIR MUTFAK DEGIL||Bizde de mönüsüne birkaç sözde Japon yemegi eklenmis susi barlar, yaklasik 10 yildir giderek artan bir ilgi görüyor. Ama kaliteli Japon restoranlarinin sayisi bir süre öncesine kadar parmakla sayilacak kadar azdi. Bunlar da genellikle klasik Japon restoranlarinin temsilcileriydiler. Son yillarda New York ve Londra`da yayginlasan modern Japon restoranlari teker teker Istanbul`da da sube açmaya basladilar. Geçen hafta içinde iki yeni açilis vardi Istanbul`da. Kanyon`da 2006`dan beri hizmet veren Japon halk mutfaginin ilginç örnegi Wagamama, yeni subesini Taksim`de açti. Londra`nin en seçkin modern Japon restoranlarindan Zuma da Ortaköy`de hizmete girdi. Sirada birkaç önemli Japon restoraninin oldugu, bunlarin hazirliklarinin ilerledigi söyleniyor. 2010 yilinda Avrupa`nin kültür baskenti olacak Istanbul`da, dünyanin yeni mutfak egilimlerinin iyi örneklerini bulabilmek bir yemeksever için gerçekten mutluluk. Ancak sunu da eklemek gerek; Japon mutfagi öyle ucuz bir mutfak degil. Dünyanin her yerinde Çin restoranlari ve onlarin civara yaptiklari paket servisleri, karinlarini makul bir ücretle doyurmak isteyenleri buralara çeker. Ama Japon restoranlari, daha farkli bir kategoridedir. Bizde artik her köse basinda karsimiza çikan, agzinin tadini bilen bir Japonun tüylerini diken diken edebilecek düzeysizlikteki çok ucuz susi barlari bir yana birakirsak, gerçek Japon restoranlarinda bulabileceginiz yemekler ister klasik, ister modern anlayisi yansitsinlar, genellikle büyük titizlikle hazirlanmislardir. Iyi bir Japon restoraninda servis edilen yemekler yapimi ve sunumuyla birer sanat eseri gibidir. Genellikle porsiyonlar küçüktür, ama tabaga özenle yerlestirilmistir. Çünkü Japon yemeklerinin mutlaka göze hitap etmesi beklenir. Malzemelerin renkleri, dokulari ve bir araya getirildiklerinde damak ve göze yansittiklari uyum çok önemsenir.||YEMEGIN SUNUMU ÖNEMLI||Japonya`da bu özenin doruga ulastigi yerler restoranlar ve üst düzey Japon ailelerin evleri. Ama siradan Japonlar da tabaklarindaki yemegin görselligine ve lezzetine önem verirler. Bu titizligin ardinda Japonya`nin cografi özellikleri yatiyor. Japonya bir adalar ülkesi; adalar genellikle daglik. Tarima uygun topraklar yetersiz. Modern teknolojilerden yararlanilsa da yeterli miktarda tarim ürünü hasat edilemiyor. Dolayisiyla Japonlar çok eski çaglardan itibaren yiyecek kaynaklarini tüketmede tasarrufa özen göstermeyi, nicelikten çok nitelige deger vermeyi ögrenmisler. Baharatlar, kokulu otlar ve belli basli malzemeleri bir araya getirerek yemeklerini yaratan Çinliler ve öteki Asyalilardan farkli olarak, yemeklerindeki malzemelerin her birinin tadini ve özelligini vurgulamaya çalismislar. Japonya bir ada ülkesi oldugu ve yabancilara tarih boyunca kuskuyla baktigi için de tümüyle yerli olanaklarini degerlendiren bir mutfak kültürü yaratmis; kisitli kaynaklarini lezzetli kilmak için yöntemler gelistirmis, bunlarin sunumuna diger ülkelerden daha fazla özen göstermis.||PORSIYONLAR AZALDI||Klasik Fransiz mutfaginin asiri agir oldugunu savunan bir grup Fransiz sef, 1970`lerde Japon mutfagini kopya `nouvelle cuisine` adi verilen bir akim baslatmisti. Avrupa`da bu akim bir süre sonra zayifladi. Ama bugünün Bati mutfaklarindaki modern yemek sunumlari, nouvelle cuisine ve onun da ilham kaynagi olan Japon mutfagindan esinlendi. Tabaklarda porsiyonlar eskisine göre azaldi, yogun soslar yerini tabagin sik görünümüne birakti. Japon mutfaginda cografi kosullarin sundugu malzemeler içinde tabii ki balik ve diger deniz ürünleri ile yosunlar basta geliyor. Ekmek yerine tükettikleri ana malzeme de pirinç. Ama pirinçten `udon` diye adlandirdiklari, Ingilizce karsiligi `noodle` olan bir tür makarna da yapiyorlar ve Japonlarin yapis yapis pirincine pek alisamayan Batililar, bunu pirincin kendisinden daha cazip buluyorlar.||SOYA FASULYESIZ OLMAZ||Japon mutfaginda susi ve sasimi, çig olarak yenen baliklara verilen ad. Bunlar soya sosu ve wasabi diye adlandirilan, hardalin yerini tutan, keskin bayirturpundan hazirlanmis sos ya da püre ile servis ediliyor. Çin`den zaman içinde Japonya`ya geçmis olan soya fasulyesi de Japon mutfaginin önemli malzemesi. Bundan miso, tofu ve soyu adi verilen malzemeler üretmisler. Soya, deniz ürünlerinden sonra mutfagin ikinci önemli protein kaynagi. Tava yiyeceklere `tempura`, buharda pisirilmislere `musimono`, bizim güvecimizi andiran, tek basina karin doyuran yemeklere `nabemono` adi veriliyor. Bunun `sabu-sabu`, `sukiyaki` gibi alt çesitleri var. `Yakimono` ise izgara yiyeceklerin adi. Bunlar genellikle yemegin sonlarina dogru servis ediliyor. `Okasi` ise bizim tatli kategorisinde sayabilecegimiz yiyeceklerin ismi. Yemegin sonunda çayin yaninda yeniyor, ama bizim anladigimiz anlamda tatli degil. Çesitli malzemelerden hazirlanabiliyor; çogunlukla da azuki fasulyesinden yapiliyor. Bu yemek sözlügünü uzatabilmek mümkün. Ama sadece bu kavramlari bilmek de Japon mutfagina yabanci biri için yeterli degil. Ben sahsen garsona teslim oluyor, kendimi sürprizlere hazirliyorum. Eger yemekler konusunda önyarginiz yoksa ve yeni lezzetlere açiksaniz, size de bunu öneririm. Ah, su Uzakdogulular bir de bizler gibi çatal biçak kullansalar, bu yemekleri çok daha rahat yiyebilirdik!2511557|2008-01-27|Yemek kitaplari istah açiyor'2496950|2008-01-20|Karanlikta yemegin tadi yok'2479927|2008-01-13|Komsular asure bekler'2454661|2007-12-30|Yilbasinin keyfi evde çikar'2441005|2007-12-23|Hem kizariz hem yeriz'2429426|2007-12-16|Çayin yemekle bulusmasi'2416168|2007-12-09|Zeytinyagi nasil kurtulur?

Yemek Üretim Makinalari

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder